Mali gradski teretnjak

Bez autora
Sep 19 2010

„Seat“ se još početkom 21. veka povukao iz segmenta malih karavana nakon što se model „kordoba vario“ nije proslavio u oštroj konkurenciji. U međuvremenu, „karavančići“ su ponovo postali hit, a povratak „Seata“ inicirao je, naravno, „Folksvagen“, poučen uspehom druge kćerke-kompanije „Škode“. „Fabija“ kombi je sjajno prihvaćen, što je bio znak da svetlost dana ugleda i „ibica ST“, čija je prodaja na srpskom tržištu startovala nedavno s cenom od 11.799 evra. Kako bi se izbegla svađa u porodici, „Folksvagen“ je kao svaki dobar roditelj odlučio da „ibicu ST“ ponudi kupcima kojima je, pored funkcionalnosti, važan i izgled. Zato je „ibica ST“ zadržala sportsko lice, sa oštrim linijama koje se preko haube spuštaju prema maski i formiraju strelu. Dizajnerima je pošlo za rukom da spoje mladalački duh „ibice“ sa formom klasičnog karavana, a da pri tom proizvod ne bude vizuelno dosadan. Jedan od razloga je i da se „ibica ST“ dopadne i pripadnicama lepšeg pola.

Mali gradski teretnjak„Seat“ se još početkom 21. veka povukao iz segmenta malih karavana nakon što se model „kordoba vario“ nije proslavio u oštroj konkurenciji.

U međuvremenu, „karavančići“ su ponovo postali hit, a povratak „Seata“ inicirao je, naravno, „Folksvagen“, poučen uspehom druge kćerke-kompanije „Škode“. „Fabija“ kombi je sjajno prihvaćen, što je bio znak da svetlost dana ugleda i „ibica ST“, čija je prodaja na srpskom tržištu startovala nedavno s cenom od 11.799 evra.

Kako bi se izbegla svađa u porodici, „Folksvagen“ je kao svaki dobar roditelj odlučio da „ibicu ST“ ponudi kupcima kojima je, pored funkcionalnosti, važan i izgled. Zato je „ibica ST“ zadržala sportsko lice, sa oštrim linijama koje se preko haube spuštaju prema maski i formiraju strelu. Dizajnerima je pošlo za rukom da spoje mladalački duh „ibice“ sa formom klasičnog karavana, a da pri tom proizvod ne bude vizuelno dosadan. Jedan od razloga je i da se „ibica ST“ dopadne i pripadnicama lepšeg pola. Zadržana je i padajuća linija krova, a vešto skrojenim zadnjim delom dominiraju dvodelna svetla.

Sportski karakter

Ispod atraktivne spoljašnjosti krije se takođe sportski urađena kabina, preuzeta od klasične „ibice“ sa izraženim crvenim osvetljenjem. Instrumenti su pregledni, klimom i audio-uređajem se lako rukuje, ali i pored svega ne može da se pobegne utisku da se oko vozača i putnika nalazi previše tvrde plastike. Potencijalne vlasnike malog karavana više će zanimati ponuda prostora koja je na nivou klase. Putnici na zadnjoj klupi mogu da se usprave i ponosno podignu glavu, međutim, i pored relativno male površine za sedenje, imaće problema s kolenima. Osnovna zapremina prtljažnika je 430 litara i može da se poveća do 1.164 litra. Pre obaranja zadnjih naslona potrebno je da se pomere površine za sedenje, ali se ne dobija ravan pod u prtljažnom prostoru.

Tvrdo ogibljenje

Još jedna karakteristika koja izdvaja „seat ibicu ST“ je i čvrsto podešeno ogibljenje. „Ibica“ je čak i sa karavanskim nastavkom zadržala sportske osobine koje će se svakako svideti vozaču, ali pitanje je kako će na sve reagovati putnici u drugom redu. Neravnine na putu se direktno prenose u kabinu, što može da zasmeta na dužim putovanjima. Što se upravljanja tiče, „ibica ST“ je bez premca u segmentu i dokaz je da karavani ne moraju da budu dosadni za vožnju. Na putu od Beograda, preko Iriškog venca, do 120 kilometara udaljenog Andrejevlja, žustra „ibica ST“ nas je pozivala na sportsku vožnju, koju što zbog čestih policijskih patrola, što zbog neopisive gužve, nismo mogli da prihvatimo.

Pravi izbor - 1,2 TSI

Ulaznica u svet „ibice ST“ koštaće vas 11.799 evra koliko bi trebalo da izdvojite za verziju sa trocilindričnim 1,2-litarskim MPI benzincem skromne snage (70 KS) i obrtnog momenta (113 Nm) i paketom opreme „referens“ (ručni klima-uređaj je standard). Testirani automobil pokretao je za nijansu snažniji četvorocilindraš 1,4 MPI (85 KS), opremljen paketom „stajl“, čija je cena 12.299 evra. Dizelaše (1,2 TDI sa 75 i 1,6 TDI sa 105 KS) ne možete da dobijete ispod 16.000 evra dok karakteru „ibice ST“ najviše odgovora 1,2-litarski TSI benzinac sa 105 konja. Svi agregati su povezani petostepenim ručnim menjačem, a 1,2 TSI može da se poruči i sa sedmostepenim DSG menjačem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik